Videos

Elke
Vereecke
ILVO
FWO
UGent

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen stoffen die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes.
Sujith
Reddy
imec
UHasselt

Hoe perovskiet zonnecellen opschalen?

Sujith Reddy werkt aan perovskieten, een veelbelovende nieuwe zonneceltechnologie die meer zonlicht opvangt en minder kost dan conventionele zonnecellen. Klinkt geweldig, toch! Maar er zit een addertje onder het gras: deze perovskietzonnecellen hebben ironisch genoeg de neiging om kapot te gaan wanneer ze worden blootgesteld aan ... licht. Sujith wil de mechanismen achter deze afbraak blootleggen om perovskieten te verbeteren en op grotere schaal te kunnen gebruiken.

Bin
Luo
imec
KU Leuven

Laten we onze auto's bedekken met zonnepanelen

Heb je een elektrische auto? Dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om beschikbare laadplekken te vinden. Maar waarom bedekken we elektrische auto's niet met zonnepanelen, zodat ze zichzelf kunnen opladen met de kracht van de zon? Wel, omdat conventionele zonnepanelen die op daken worden gebruikt niet in onze auto's kunnen worden geïntegreerd. Elektrotechnisch ingenieur Bin Luo onderzoekt nieuwe zonnepanelen die geschikt zijn voor onze auto's.
Jose Maria
Cuevas
imec
KU Leuven

Meer zonne-energie voor een duurzamere toekomst

Het blijft een uitdaging om hernieuwbare, goedkope energie op een robuuste manier te produceren. Jose Maria Cuevas (Imec - KU Leuven - Energyville) kijkt naar een nieuw soort zonnecel die misschien kan helpen om dit voor elkaar te krijgen: de *even ademhalen* 3 Terminal Tandem Bifaciale Zonnecel 😅

3 terminal wat⁉️ Jose legt het je kristalhelder uit in deze video. 👏
Tine
Van den Bossche
ILVO
UGent

Hoe verlagen we de stikstofuitstoot van onze melkkoe?

Hoe laat je een melkkoe minder stikstof uitstoten, zonder dat ze minder melk gaat produceren? Tine Van Den Bossche (ILVO - UGent) doet hiervoor o.a. tests met verschillende voederadditieven die de koe helpen om melkeiwitten te maken. Haar doel: zorgen voor melk die niet alleen goed is voor elk, maar ook beter voor het milieu!
Lore
Brosens
UGent

Kritisch denken voor design-ingenieurs

Kan jij bedenken wat voor producten jij binnen 10 jaar zou willen kopen? De toekomst voorspellen is moeilijk. En toch is dat wat we verwachten van mensen die nieuwe producten bedenken en ontwikkelen.
Lore Brosens wil productontwerpers, zowel studenten als bestaande designingenieurs, helpen. Hoe? Door hen op te leiden om kritisch na te denken en creatieve oplossingen te bedenken.
RIshav
Phukan
FWO
UGent
VITO

Nieuwe generatie membranen voor de productie van dranken

Drink jij 's ochtends fruitsap of geniet je van een glas wijn om te ontspannen na een drukke dag? Wist je dat om de smaak te behouden en bacteriegroei te voorkomen, jouw favoriete drank verschillende bewerkingsstadia moet doorlopen? Een daarvan is het filtratieproces, een zeer dure productiefase. Om ervoor te zorgen dat jij tegen een lage(re) prijs van jouw favoriete drankje kunt genieten, ontwikkelt Rishav Phukan membranen van de volgende generatie.
Divyansh
Khurana
imec
KU Leuven

CO2 verminderen en tegelijk nuttige producten maken

"De broeikasgassen die we in de lucht pompen, werpen een dik deken over de hele planeet. Door deze broeikasgassen nuttig aan te wenden, wil mijn onderzoek helpen dit CO2-deken te verwijderen, wat tot een koelere toekomst voor ons allemaal." Divyansh Khurana (Imec - KU Leuven) vertelt je hoe hij dit wil bereiken.
Vaidehi
Narsingh
imec
UAntwerpen

Een verhaal over onze wereldtuin: planten slaan teveel aan CO2 op

Je herinnert het jou vast nog uit de lessen biologie: planten halen CO2 uit de lucht en zetten dit via fotosynthese om in groene bladeren. In de afgelopen 30 jaar heeft de toename van CO2 in de atmosfeer zo geleid tot een wijdverspreide toename van het aantal groene bladeren over de hele wereld. Maar de laatste tijd is er een verschuiving merkbaar: de toename van het aantal groene bladeren neemt af, ook al stijgt het CO2-niveau nog steeds. Vaidehi Narsingh (Imec - UAntwerpen) legt uit waarom zij vastbesloten is uit te zoeken wat er aan de hand is.
Goedele
Luyten
UGent

Hack eens een gist ... voor de productie van schone zeep

Handen wassen, we doen het meer dan ooit door COVID. Maar wist je dat er een vuil kantje zit aan zeep? Bij de productie worden zware metalen en chemicaliën gebruikt. UGent-onderzoeker Goedele Luyten wil milieuvriendelijkere zeep maken en daarvoor steunt ze op ... gist. Bekijk het filmpje 🎥
Lotte
Van Peteghem
UGent

Wat als we onze vissen en varkens bacteriën voederen?

Stel je voor dat je de CO2-uitstoot van fabrieken zou kunnen gebruiken om dieren te voederen! Twee vliegen in één klap. Wel, het is mogelijk: Lotte Van Peteghem (Universiteit Gent) legt in dit filmpje uit hoe ze met de CO2-uitstoot van staalfabriek Arcelor Mittal uiteindelijk zo'n 150.000 varkens wil voederen.
Reinhart
Van Poucke
UGent

Intelligente filters om metalen uit water te vangen

Wist je dat er kleine fracties metalen zitten in het water dat we drinken en in de lucht die we inademen? Lage dosissen zijn op zich geen probleem, maar als de hoeveelheid te hoog is, wordt het wel schadelijk voor de gezondheid. Daarom wil Reinhart Van Poucke metaaldeeltjes uit de lucht, het water en de bodem vangen, zodat ze niet in onze voedselketen terechtkomen.